Projecten

Project Biomimicry

Materiaal Downloaden

Een prachtig divers project voor in een plusklas met onderdelen van leren leren, leren denken en leren leven. Leer wat biomimicry is en leer het toepassen. Naast kennis van de natuur leren de kinderen ook plannen met behulp van een scrumbord en het TASC model.  Met veel foto’s van 3 groepen die dit project doorlopen hebben.

PPT Biomimicry

Materiaal Downloaden

Deze PowerPoint is ontwikkeld bij het project Biomimicry. De PPT kun je op je digibord laten zien en neemt je mee door de lessen en ondersteunt de leerkracht en de leerling in de te nemen stappen. Stap voor stap komen o.a. de leerdoelen van het project, een link naar een filmpje waarin Biomimicry helder wordt uitgelegd, het vragenmachientje, de stappen van het TASC model, de evaluatiefase etc. langs . Zie Project Biomimicry.

Artikelen Biomimicry

Materiaal Downloaden

Deze artikelen horen bij het project Biomimicry. In deze (kranten)artikelen worden verschillende voorbeelden van biomimicry uitgelegd. De kinderen lezen de artikelen in groepjes en presenteren de gevonden informatie aan elkaar. Zo maken ze in één les op een coöperatieve wijze kennis met meerdere voorbeelden van biomimicry.  Er zijn in totaal 9 artikelen beschikbaar. Zie Project Biomimicry.

Project Dinosaurussen

Materiaal Downloaden

Een prachtig divers project voor in een plusklas met onderdelen van leren leren, leren denken en leren leven. De kinderen maken een muurposter, leren een tekst markeren en daarna een conceptmap maken, ontdekken van alles over dino’s zoals wetenschappers dat doen, maken een stop motion én een skelet van de T-rex. Het project bevat digitale lessen en huiswerkopdrachten die de kinderen in de loop van de week thuis of in hun thuisklas kunnen maken. Met veel foto’s van 3 groepen die dit project doorlopen hebben.

Bingokaarten Bottenbingo

Materiaal Downloaden

Deze bingokaarten horen bij les 1 van het project Dinosaurussen. Print deze kaarten uit en geef elk kind een kaart. Knip de opgraafkaartjes die je in de handleiding kunt vinden. De spelleider schudt de opgraafkaartjes en legt ze omgekeerd op een stapel. De spelleider introduceert het spel met een verhaaltje. Alle spelers zijn museumeigenaren, die graag een compleet T. rex skelet in hun museum willen. De spelleider is de paleontoloog die botten opgraaft. Helaas hebben alle spelers pas een half skelet, de andere helft ontbreekt nog. De 10 ontbrekende skeletonderdelen zijn wit op de bingokaart. De 10 skeletonderdelen die ze al hebben zijn grijs ingekleurd. De spelleider trekt een kaart waarop een skeletonderdeel staat, bijvoorbeeld een onderkaak. Laat het kaartje aan de spelers zien (bijvoorbeeld op het digibord in de LessonUp les. Nu mogen alle spelers dit bot op hun bingokaart inkleuren. Het spel gaat door totdat iemand een compleet ingekleurd T. rex skelet heeft en ‘Bingo!’ roept. Dit is de winnaar van het spel.

Project DNA

Materiaal Downloaden

Een prachtig divers project voor in een plusklas met onderdelen van leren leren, leren denken en leren leven. De kinderen leren van alles over DNA, leren de hoofdgedachten uit een tekst te halen, leren werken met flashcards, leren een onderzoek op te zetten en uit te voeren en sluiten het project af met het isoleren van hun eigen DNA. Het project bevat digitale lessen en huiswerkopdrachten die de kinderen in de loop van de week thuis of in hun thuisklas kunnen maken. Met veel foto’s van 3 groepen die dit project doorlopen hebben.

Online les Het Hotdog Paleis

Materiaal Downloaden

Online les (zeer geschikt voor tijdens de lockdown) rond twee Superheld vaardigheden (“Denk creatief en flexibel” en “Denk en werk samen”). Via LessonUp bedenken de kinderen allerlei hotdogs voor een hotdog restaurant. Daarnaast leren ze een goede slogan te bedenken voor het restaurant met behulp van een aantal stijlfiguren, zoals alliteratie, beeldspraak, herhaling, overdrijven en tegenstellingen. Ook leren ze de regels van brainstormen. Inclusief een huiswerkopdracht die in de loop van de week door de kinderen gemaakt kan worden, mét succescriteria.

 

Online les Het Hotdog Paleis 2

Materiaal Downloaden

Online les (zeer geschikt voor tijdens de lockdown) rond drie Superheld vaardigheden (“Denk creatief en flexibel”, “Maak de juiste keuzes” en “Denk en werk samen”). Via LessonUp bedenken de kinderen een spaaractie voor een hotdog restaurant. Ze leren waarom bedrijven spaaracties beginnen, hoe je een succesvolle spaaractie kunt opzetten, maar ook kritisch te kijken naar spaaracties. Ook leren ze de regels van brainstormen. Inclusief een huiswerkopdracht die in de loop van de week door de kinderen gemaakt kan worden, mét succescriteria.

Online les Het Hotdog Paleis 3

Materiaal Downloaden

Online les (zeer geschikt voor tijdens de lockdown) rond drie Superheld vaardigheden (“Denk creatief en flexibel”, “Maak de juiste keuzes” en “Denk en werk samen”). Via LessonUp bekijken de kinderen de door hun bedachte hotdogs voor een hotdog restaurant. Ze leren over calorieën, vetten en gezondere keuzes. Ze bedenken uiteindelijk een gezondere hotdog. Inclusief een huiswerkopdracht die in de loop van de week door de kinderen gemaakt kan worden, mét succescriteria.

Online les De fietsvakantie 1

Materiaal Downloaden

Online les (zeer geschikt voor tijdens de lockdown) rond drie Superheld vaardigheden (“Denk creatief en flexibel”, “Maak de juiste keuzes” en “Denk en werk samen”). Via LessonUp bedenken de kinderen een fietsvakantie van één week. Ze denken na over de locatie, de groepsgrootte, de accommodatie, de doelgroep, de bezienswaardigheden onderweg, de periode waarin je het beste kunt reizen, de gemiddelde dag afstand etc. Inclusief een huiswerkopdracht die in de loop van de week door de kinderen gemaakt kan worden, mét succescriteria.

Online les De fietsvakantie 2

Materiaal Downloaden

Online les (zeer geschikt voor tijdens de lockdown) rond drie Superheld vaardigheden (“Denk creatief en flexibel”, “Maak de juiste keuzes” en “Denk en werk samen”). Via LessonUp bedenken de kinderen een fietsvakantie van één week. Ze denken in deze les na over de route, de bezienswaardigheden onderweg en de accommodaties. De route gaan ze maken met Google Maps. Inclusief een huiswerkopdracht die in de loop van de week door de kinderen gemaakt kan worden, mét succescriteria.

Online les De fietsvakantie 3

Materiaal Downloaden

Online les (zeer geschikt voor tijdens de lockdown) rond drie Superheld vaardigheden (“Denk creatief en flexibel”, “Maak de juiste keuzes” en “Denk en werk samen”). Via LessonUp bedenken de kinderen een fietsvakantie van één week. Ze denken in deze les na over situaties die anders gaan dan ze vooraf bedacht hebben. Zo missen ze verplicht belangrijke materialen en moeten ze daar oplossingen voor vinden. Ook moeten ze alternatieven bedenken voor attracties langs de route. Inclusief een huiswerkopdracht die in de loop van de week door de kinderen gemaakt kan worden, mét succescriteria.

Online les De fietsvakantie 4

Materiaal Downloaden

Online les (zeer geschikt voor tijdens de lockdown) rond drie Superheld vaardigheden (“Denk creatief en flexibel”, “Maak de juiste keuzes” en “Denk en werk samen”). Via LessonUp bedenken de kinderen een fietsvakantie van één week. Ze denken in deze les na over de kosten die tijdens zo’n vakantie gemaakt worden. Er worden twee situaties geschetst waarin mensen kosten hebben betaald tijdens de vakantie. De kinderen moeten gaan berekenen hoeveel iedere persoon moet betalen. Daarna bedenken ze een eenvoudigere manier om de kosten te verdelen.. Inclusief een huiswerkopdracht die in de loop van de week door de kinderen gemaakt kan worden, mét succescriteria.

Online lessen Geld

Materiaal Downloaden

Online lessen rond het thema “Geld”. De kinderen leren van alles over onze euro. Ook leren ze zorgvuldig kijken. Ze ontwerpen een nieuw bankbiljet en zijn zo bezig met creatief denken. Ook wordt er gekeken naar verschillende betalingswijzen en veilig omgaan met geld. In de laatste twee lessen zetten ze een eigen onderneming op en gaan ze een product ontwerpen, maken en verkopen. Ze sluiten af met een klanttevredenheidsonderzoek. Inclusief huiswerkopdrachten die in de loop van de week door de kinderen gemaakt kunnen worden, mét succescriteria.

Opdrachtkaarten Vulkanen

Materiaal Downloaden

Set van 5 opdrachten rond het thema “Vulkanen”. Elke opdracht bestaat uit een informatieve tekst en Hogere Orde Denkopdrachten (HOD’s). De 5 thema’s zijn:
– Wat zijn vulkanen?
– Hoe ontstaan vulkanen?
– Vulkaanuitbarstingen voorkomen
– Pompeï
– Wat zou er gebeurd zijn als…

Er zijn ook opdrachtkaarten bij het thema Egypte (bij materiaal bestellen)

ACP denken

Materiaal Downloaden

Laat de kinderen ontdekken welke vorm van denken (analytisch, creatief of praktisch denken) hun voorkeur heeft en laat ze daarna ervaren dat je meerdere vormen van denken nodig hebt om succesvol te zijn (succesvolle intelligentietheorie van Sternberg). De kinderen vouwen papieren vliegtuigjes en proberen te kijken wat er mis gaat en hoe je dat oplost.